Första numret av Magasinet SMUL publicerat!

Nummer 1, maj 2014

Äntligen! Efter en frenesi av diskussioner, skrivande, redigerande och fotograferande har vi skapat en ny nättidning! Det första numret av Magasinet SMUL är färdigt och gratis att ladda ner! Du kan ladda ner enskilda artiklar eller hela tidningen från tidningens hemsida på tjänsten Qiozk. Läs mer om flerspråkighet i familjen, rese-special om Melbourne, nyhetstips om medier och kultur i Sverige och många andra spännande saker.

Framsidan pryds av Flisa från förra årets julkalender. Eller, ja, faktiskt heter hon Ella, medan Sten egentligen heter Romeo. När vi planerade den första tidningen undrade vi vad svenska barn utomlands ville läsa om. Plötsligt slog det oss! Barnen Hedenhös från Julkalendern 2013 borde vara välkända, även bland utlandssvenska barn. Det finns ännu en anledning att Ella pryder vårt första omslag. Hon är nämligen tvåspråkig. Hennes pappa är från USA och förutom svenska har Ella engelska som språk. Även Romeo är flerspråkig. Du kan läsa mer om de båda skådespelarbarnen i intervjuerna med Ella och Romeo på sidan 74-79.
Det första numret är fullpackat med artiklar om flerspråkighet och svenska. Du har en fullständig innehållsförteckning på sidan 2-3.

I flerspråkighetsdelen ger vi dig tips om hur du kan öka ditt barns läsförståelse. Du får också ta del av viktig forskning som du kan hänvisa till när du utsätts för de myter om flerspråkighet som finns.

I den kulturella delen får du aktuella tips för barn om böcker, tv och film. Passa också på att läs om kulturhuvudstad Umeå.

I skoldelen kan du läsa om den Svenska skolan i Chile och hur det var på lärarkonferens i San Francisco. Du kan också göra ett test för att se vilka föräldratyp du är i den svenska lekgruppen!

Mikael Sundström är lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet i Sverige har skrivit en artikel om supervalåret 2014. Han ger bland annat en intelligent analys av varför Sverigedemokraterna lyckats bli så stora. Du kan även läsa ett komiskt pappakåseri som Mikael har skrivit längre bak i tidningen.

I tidningen går Emma Ageberg och Josefin Wetterberg i närkamp om Mello, med detaljerade förklaringar till varför de älskar eller hatar detta otroligt svenska kulturfenomen.

Sist men inte minst, kommer barndelen. Där hittar du intervjuerna med Hedenhösbarnen, men även pyssel, korsord, musiktips från svenska barn och annat smått och gott. Tack alla som bidragit med sin tid och skrivande: Mikael Sundström, Josefin Wetterberg, Britta Röstlund, Mia Logie, Malin Rocca Ahlgren, syskon Anna-Kaisa och Elisa från Hamburg, Vindkraft, Lottis Isaksson, Carolin Landin, Daniel Lundquist, Jennie Nilsson , Stahler Monika och Monika Gustafson – ett stort varmt tack till er alla! Och en särskild tack Anna Walldorf som har varit ansvarig för korrekturläsning och kreativa titlar. Utan er hade vi inte haft ett lika läsvärt första nummer av Magasinet SMUL!

Läs tidningen nedan! Trevlig läsning!

Monica, Emma & Lena i redaktionen

 

Om Lena norm-Younger
Skapare av intressegruppen "Svenska som modersmål utomlands" (SMUL) och ansvarig utgivare för Magasinet SMUL.

1 Kommentar på Första numret av Magasinet SMUL publicerat!

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Första numret av Magasinet SMUL ute! | Language for life
  2. Storfröken och lillfröken | sofiahermine

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

*