Kommer Magasinet SMUL att fylla en funktion i ditt liv?

Vi som ligger bakom Magasinet SMUL har haft många diskussioner om skälen till att vi vill göra den här tidningen. Det viktigaste skälet är nog att vi tycker att detta med flerspråkighet är så himla kul och viktigt, att vi vill sprida våra erfarenheter och glädje till andra. Vi vill fortsätta informera och inspirera i SMUL:s redan existerande och positiva anda, men på ett kompletterande sätt jämfört med det som redan görs i bloggen och på Facebook. Det andra är att vi tycker att det finns något av ett medialt tomrum för oss utlandssvenskar som råkar vara föräldrar. Det är detta som vi nu vill fylla med Magasinet SMUL.

SWEA:s medlemstidning FORUM finns och är en fin medlemsförmån för de ca 7 500 Sweor som finns utspridda i  ett 70-tal lokala avdelningar i 33 länder på fem kontinenter. SWEA projektet ”Barn Utomlands & Svenska Språket” (BUS) har en artikelserie i tidningen med artiklar som utbildar i ämnet flerspråkighet. Begränsningen för föräldrar utomlands är dock att målgruppen enbart är Sweor som bor på vissa platser, vilket utesluter utlandssvenskar på alla platser förutom där avdelningar finns. Fokus i FORUM är SWEA:s verksamhet och ger exempel på Sweors liv runt om i världen.

Svenskar i Världen (SVIV) är en annan internationell intresse organisation som har en tidsskrift, både i pappersformat och i elektroniskt format. Deras hemsida har ca 30 000 registrerade användare. SVIV är utlandssvenskarnas främsta lobbygrupp. De har en unik roll i Sverige som representant för de ca 550 000 svenskarna som bor i utlandet. SVIV:s arbete har gjort att brevröstning numera är tillåten var du än bor i världen och att du har rätt att ha dubbelt medborgarskap. Deras tidsskrift är mer av generell karaktär och kan läsas av vem som helst som intresserar sig för politiska frågor och det viktiga arbete som SVIV gör.

Ingen av dessa organisationer har en tidsskrift som sätter föräldrar utomlands i fokus. Bådas tidskrifter tangerar ibland språkfrågor som ämne, något vi i redaktionen som flerspråkighetsaktivister är enormt tacksamma för. Men under de sista årens debatt i SMUL och i BUS har vi insett att världen är redo för en klassisk föräldratidning för utlandssvenskar.

Magasinet SMUL är ingen ny MAMA eller Vi föräldrar. Vi fokuserar istället på det som står oss föräldrar utomlands närmst om hjärtat. Flerspråkighet, hur svenskan utvecklas, vad som sker hemma i Sverige och vad som är speciellt i svenska föräldrars liv utomlands. Vi skriver för blivande föräldrar, trötta mammor och pappor, som längtar hem eller som stortrivs i sitt nya land. Nya ords betydelse förklaras och varför man svär så mycket nuförtiden i Sverige. Humor, passion och förståelse är ledord i våra artiklar. Vi vill få dig att känna igen dig, bli stolt över dina barn, skratta över ditt öde och göra din hemlängta uthärdlig.

Vi hoppas att Magasinet SMUL kommer att få en speciell plats i ditt liv. Den har redan en mycket viktig plats i vårt.

Lena, Monica & Emma

Om Lena norm-Younger
Skapare av intressegruppen "Svenska som modersmål utomlands" (SMUL) och ansvarig utgivare för Magasinet SMUL.

3 Kommentarer på Kommer Magasinet SMUL att fylla en funktion i ditt liv?

  1. Eva-Maria Nelander/Stuflesser // april 7, 2014 vid 04:38 // Svara

    Hej, bra initiativ, som kommer lite sent för mig, mina barn är 22, 26 och 29 år gamla, pratar alla tre ganska bra svenska, p.g.a. många svenska au pair flickor.
    Utlandssvensk mamma i Italien

  2. Ska bli intressant att läsa vad som ges ut i tidningen.

  3. Inga Törnqvist // maj 8, 2014 vid 01:16 // Svara

    Toppenbra initiativ! Frågan om flerspråkigheten för barnen är inte bara intressant utan just nu mycket aktuell för mig och min svenska dotter, som väntar sitt första barn. Vi bor båda utomlands, men i olika länder. Jag kommer att läsa allt och med stort intresse! Tack!

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

*