Nr 3 av Magasinet SMUL är här!

Nummer 3, maj 2015

Tredje numret av Magasinet SMUL är här! Lika läckert och späckat med intressanta artiklar som vanligt! I detta nummer publicerar vi inte mindre än 23 artiklar fördelade över 89 sidor. Monica Bravo Granström är först ut med artikeln ”Är Sverige bäst?” med temat svensk utbildning. Tommy och Lottis Isaksson presenterar underbara Svenska skolan Teneriffa, där dina barn kan gå i perioder som är så korta som en vecka, om ni har lust med ett effektivt språkbad i en varm och solig miljö.

Sofia Solfors ställer frågan om det är slump eller din personlighet som avgör i vilket land du hamnar i. Anna Walldorf berättar vad som egentligen hände när snippan och snoppen gjorde kontroversiell entré runt om i världen som begrepp i form av en festlig barnfilm. Matias Andrés Bravo Jara har skrivit detta nummers resespecial med en kärvänlig blick mot Phnom Phen och kulturella Kambodja.

Carina Middendorf delar boktips som man tipsar om i den svenska bokhandeln. Anna Walldorf påminner om Guldkorn för barnen på SVT och UR. Mari West beskriver med en faktaspäckad artikel vad den s.k. stöttningsmetoden egentligen går ut på, och hur denna kan användas i skolor med kompletterande undervisning utomlands. Anna-Lena Ohlsson redogör för de många fördelar som finns med att läsa IB, speciellt när det gäller att bli behörig i att läsa på ett svenskt universitet. Lottis Isaksson summerar också årets Läsutmaning med flertalet inspirerande historier om våra smås kamp med läsandet.

Sedan viskar vi ordet hen i väntan på den nätstorm som alltid uppstår i relation till detta neutrum som aldrig bemöts neutralt. Josefin Wetterberg återger historiken bakom detta kontroversiella begrepp och ord. Ännu värre blir det när vi säger ”integrering”. Mikael Sundström ger en överblick över var de olika svenska partierna står inför denna glödheta fråga. Linda Engfeldt skriver om de nya sedlarna och vad som egentligen gäller – du vet väl att du måste göra av med alla gamla sedlar i sommar? Sedlarna undergång ger kanske en utmärkt anledning till lite shopping hemma på sommarreorna?

I teknikdelen diskuterar Lena Normén-Younger vår ökande frekvens av bristande fokus och hur tekniken inverkar och man kan använda som motgift. Hon ger sig också i släng med olika datorspel och diskuterar hur dessa kan påverka hjärnan hos våra barn, med några väl etablerade spel som exempel.

I delen sist för våra små-SMUL:or – SMUL:s barndel – har Monica Bravo Granström intervjuat Modue Badjie – sångare för gruppen Panteoz – ni vet dansa, pausa, dansa, pausa – om musik, vikten av att vara positiv och att kunna många språk. Holden Anderson blir intervjuad om hur det egentligen är att åka på sommarlägret Trollbacken i Oregon. Och missa inte vårt speciella Läsbingo! Vi berättar om vad detta är och hur du som barn kan utmana dig själv med lite motivation i form av priser som dina föräldrar ger dig.

SMUL:a på med nr 3 av Magasinet SMUL!

Om Lena norm-Younger
Skapare av intressegruppen "Svenska som modersmål utomlands" (SMUL) och ansvarig utgivare för Magasinet SMUL.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

*