Nr 5 av Magasinet SMUL är ute!

Omslag_nr_5Nummer 5 av Magasinet SMUL är ute! Det finns nu tillgängligt på ISSUU och på Magasinet SMUL:s hemsida. I detta nummer publicerar vi 101 sidor med 27 artiklar, en novell och pyssel som skrivits eller skapats speciellt för Magasinet SMUL.

Hur lär du barnen läsa på flera språk? På ett språk i taget eller i ordning allteftersom de lär sig? Språkvetaren Monica Bravo Granström ger de senaste alstren om hur läsinlärning fungerar i relation till flerspråkighet. Hon recenserar även boken Läslust i hemmet; en guldgruva om hur man kan stötta barn i läsningen. Flerspråkighetsforskaren Judith Krolls teorier om hur flerspråkighet tränas kognitivt beskrivs av Lena Normén-Younger.

Läs om Grow Internationals och hur företaget hjälper utländsk arbetskraft etablera sig i Stockholmstrakten med hjälp av allt från flyttföretag till språkundervisning. Och vad tycker egentligen expats om Sverige när de väl bosatt sig där?

I detta nummer ligger fokus på litteratur. Carina Middendorf intervjuar Ursel Allenstein, tysk översättare om att en del saker som är svårare att översätta än andra. Emma Ageberg beskriver SMUL:arnas bokval. Lotta Lundberg och Malin Persson Giolito intervjuas om sina författarskap och hur dessa påverkas av att bo i utlandet. En översikt av svenska författare som bor utomlands presenteras också. Malin Simonsson ger sina bästa råd för hur man startar och driver en bokklubb. SMUL:s egen bokklubb – hur fungerar den? Detta kan du läsa om i detta nummer tillsammans med en bokrecension av världens första digitala pop-up bok: Från Abba till munkarna i Laos av Eva Wigenheim.

Delen om kompletterande svenska inleds med en presentation av Anna Brännström och Svenska skolan i Milano. De många fördelar som finns med genrepedagogik diskuteras, och Paulina Samuelsson återger hur hennes koncept Sverigeresan fungerar på Svenska skolan i Bologna.

Artikelserien ”Är Sverige bäst?” handlar i detta nummer om jämställdhet och har skrivits av Mia Logie. Linda Engfeldt följer upp hur reaktionen mot de nya sedlarna i Sverige har blivit, samt påminner om många fantastiska platser med historisk anknytning; alla de fornlämningar som finns i Sverige med hällristningar.

Teknologidelen inleds med att Kerstin Carlborg berättar hur hon använder Skype för att vara mormor till sina barn i Tyskland. Reportage om författare på Twitter, nya appar och Karin Sohlgrens Läspennan kan också läsas.

Barnspecialen inleds menden novell om mobbing. Därefter kan barnen läsa om PewDiePie, kungen av Youtube men också en vanlig svensk kille, boktips och friidrott. SMUL föreslår hur man kan visa sin lärare att man läser på flera språk, skrivpysslet Mad Libs och vårt sedvanliga SMUL-pyssel.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

#SMUL #MagasinetSMUL #nummer5 #2016 #maj #flerspråkighet #teknik #Sverige #barnspecial

Hela tidningen hittar du på ISSUU!

 

Om Lena norm-Younger
Skapare av intressegruppen "Svenska som modersmål utomlands" (SMUL) och ansvarig utgivare för Magasinet SMUL.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

*