PRESS RELEASE: Utlandssvenskar får nytt digitalt hjälpmedel att hålla svenskan vid liv

Nummer 1, maj 2014
Magasinet SMUL:s framsida pryds av Flisa från Julkalendern.

Magasinet SMUL:s framsida pryds av Flisa från Julkalendern, som spelas av tvåspråkiga Ella.

Vancouver, Kanada / Markdorf, Tyskland / Bologna, Italien – 1 maj 2014

Den internationella intressegruppen ”Svenska som modersmål utomlands” (SMUL) med över 2 500 utlandssvenska följare, lanserar en ny digital tidskrift – Magasinet SMUL. Tidskriften är ett nytt webbaserat hjälpmedel, skapat för att hjälpa utlandssvenskar att hålla svenskan vid liv och identifiera metoder för att föra språket vidare till barnen.

Det bor ca en halv miljon utlandssvenskar runt om i världen. En del flyttar utomlands under några år och en del stannar för evigt. Med ökande antal år utomlands blir det dock svårare att prata modern svenska, både för första och andra generationens utlandssvenskar eller kanske ens överhuvudtaget prata svenska. Språket stagnerar och utvecklas inte för den vuxne. Många barn med en svensk förälder lär sig inte ens svenska, eftersom flerspråkighet kan vara en för stor utmaning i den stressiga vardagen utan rätt slags stöd och information.

I vårt globaliserade samhälle känner många svenskar någon som flyttat utomlands. Tidigare tappade man ofta kontakten med Sverige när man flyttade utomlands. Numera har man möjligheten att följa med vad som händer i Sverige, men många förlorar samtidigt överblicken i det intensiva media-utbyte som sker på nätet idag.

Chefredaktör Monica Bravo Granström tror att Magasinet SMUL blir ett välkommet verktyg:

”Vi har först och främst skapat denna tidskrift för att hjälpa utlandssvenskar att utveckla och bevara sitt eget språk samt stödja deras barn med svenskan. Vi ser även ett stort behov av att förmedla information om vad som sker i Sverige när det gäller media och kultur. Genom den debatt som förs dagligen bland utlandssvenskar via sociala medier, vet vi att det finns ett enormt tryck på den här typen av information, och vi har skapat denna tjänst som svar på den efterfrågan.”

-Ends-

Om Magasinet SMUL

Magasinet SMUL:s redaktion består av chefredaktör Monica Bravo Granström (Markdorf, Tyskland, ursprungligen från Umeå), art director Emma Ageberg (Bologna, Italien, ursprungligen från Ängelholm) och ansvarig utgivare Lena Normén-Younger (Vancouver, Kanada, ursprungligen från Hagfors). De har tillsammans skapat en aktuell och lättläst tidskrift som handlar om svenska, flerspråkighet, vad som sker i media-Sverige och utlandssvenskar runt om i världen. Samtliga i redaktionen har lång erfarenhet av att arbeta med flerspråkighet och sociala medier för utlandssvenskar. Magasinet SMUL är en gratis e-tidning som kommer att publiceras via appen Qiozk två gånger om året.

Kontakta Monica Bravo Granström för mer information (monica@magasinetsmul.com)

Webb: Magasinetsmul.com

Om Lena norm-Younger
Skapare av intressegruppen "Svenska som modersmål utomlands" (SMUL) och ansvarig utgivare för Magasinet SMUL.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

*