Val 2014 – som utlandssvensk

Tidigare partiledardebatt – Stefan Löfven (s), programledarna Cecilia Gralde och Claes Elfsberg, Fredrik Reinfeldt (m)

I Sverige har just Almedalsveckan, då de politiska partierna och andra runt politiken samlas på Visby (Gotland),  tagit slut. I år var Almedalsveckan ännu intensivare än vanligt, eftersom det är riksdagsval i Sverige den 14 september.

Hur kan man som utlandsvensk rösta? Du hittar information här:  Valinformation för utlandssvenskar

Det är viktigt att man även som utlandssvensk röstar, vi är ca en halv miljon (darav ca 150 000 röstberättigade).

Hur kan man hålla sig uppdaterad?
För att kunna rösta vill man gärna informera sig först. Det kan vara svårt att som utlandssvensk hålla sig uppdaterad med vad som sker i den svenska politiken, särskilt under ett valår. Därför storsatsar vår annonsör SVT World på bevakningen av årets riksdagsval. Valbevakningen är redan i full gång, inte minst i de ordinarie samhälls- och nyhetsprogrammen: Rapport, Aktuellt, regionala nyhetsprogram, Agenda, Gomorron Sverige, Debatt med flera och SVT var förstås på plats i Almedalen. Framöver blir det dessutom en hel del specialprogram:

Anders tar parti
Komikern Anders Jansson reser runt till riksdagspartiernas starkaste fästen i Sverige. Från Kalix i norr till Lomma i söder söker Anders exempel på vad som händer ute i Sverige när de stora ideologierna omsätts i praktiken. På sitt alldeles eget, humoristiska vis dyker Anders Jansson ner i den politiska vardagen, som ofta säger mer än högstämda tal och klatschiga partiprogram.
8 program med start 23/7

Jobbdebatten
Debatt om jobb och arbetsmarknad från kajen bredvid SVT:s hus i Malmö.Programledare är Anne Lundberg och Leo Razzak.
10/8 kl 20.00 CET

Ekonomidebatten
Debatt om ekonomin där finansministern utmanas av de andra partiernas ekonomiskpolitiska talesmän. Programledare är Åsa Avdic och Sverker Olofsson
17/8 kl 20.00 CET

Utfrågningen
Utfrågningarna av riksdagspartiernas partiledare/språkrör inleds den 19 augusti. Programledare är Anna Hedenmo och Mats Knutson.
Programmen sänds kl. 19.50 CET

19/8 Göran Hägglund, Kristdemokraterna
21/8 Fredrik Reinfeldt, Moderaterna
24/8 Gustav Fridolin, Miljöpartiet
26/8 Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna
28/8 Jan Björklund, Folkpartiet
31/8 Stefan Löfven, Socialdemokraterna
2/9 Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet
4/9 Annie Lööf, Centerpartiet

Samirs Sverige
Inför valet återvänder SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid till Sverige, efter 4 år utomlands, för att ta reda på vad som hänt i hans hemland. Det blir en personlig resa runt i Sverige där Samir träffar vanligt folk i valrörelsens Sverige. Dessutom så söker Samir upp mellanöstern i Sverige, utifrån händelser som Syrienkrisen speglar han hur det påverkat Sverige. Och så åker han till orter som har spelat en roll i hans eget liv.
10 program med start 25/8

Valet med Janne & Belinda
Talkshow med Janne Josefsson och Belinda Olsson som både underhåller och skaver och som ska få folk att diskutera det kommande valet. Det blir snack i soffan, infall i studion och en av programledarna ute på plats någonstans i Sverige – till exempel i någons kök, på en tennisklubb, i en bastu, på en flyktingförläggning eller en biljardhall.
6 program med start 26/8

_DSC0414.JPG

Tidigare partiledardebatt – Stefan Löfven (s), programledarna Cecilia Gralde och Claes Elfsberg, Fredrik Reinfeldt (m)

Duellen
Duell mellan Fredrik Reinfeldt, M, och Stefan Löfven, S. 
Programledare är Karin Hübinette
7/9 kl. 19.50 CET

Slutdebatten
Riksdagspartiernas partiledare/språkrör deltar i slutdebatten. Programledare är Anna Hedenmo och Mats Knutson
12/9 kl. 20.00 CET

Sverige röstar 
Under hela valdagen (kl. 8.00 – 17.55) följer Sverige röstar när landet går till val för att bestämma hur Sverige ska styras framöver. Det blir besök i vallokaler runt om i landet och det blir analys och framåtblickar med gäster i studion. Programledare är Lotta Bouvin-Sundberg, Marianne Rundström, Hannes Nelander och Mats Nyström.
14/9 kl.08.00 CET

Valvakan
SVT:s vallokalsundersökning presenteras kl 20.00. Samtliga riksdagspartiers och Feministiskt initiativs valvaka bevakas. I studion finns bl a toppolitiker och statsvetarna Katarina Barrling och Henrik Oscarsson. Programledare är Camilla Kvartoft och Claes Elfsberg.
14/9 kl. 18.15 CET

För mer information
Läs mer om abonnemang i USA och Kanada här:
TV flagga

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.

*